Haven- Zuidlaardermeer2.jpg

Watersport op het Zuidlaardermeer

Groningen is druk doende om dé watersport provincie van Nederland te worden. Althans als het aan de Groningers zelf ligt. Het is ook een provincie met veel mogelijkheden voor de watersporter. Talloze meren zoals bijvoorbeeld het Schildmeer, Zuidlaardermeer, Lauwersmeer en niet te vergeten het Oldamtmeer, beter bekend als Blauwe Stad Meer, bieden de watersport veel mogelijkheden. Maar de provincie Groningen kent ook talloze vaarwegen die steeds meer gaan aansluiten op de hoofdvaarwegen.

zuidlaardermeer vanuit uitkijkpunt

Meer op het meer

De echte waterliefhebber kan op het Zuidlaardermeer zijn hart ophalen. Er is namelijk volop gelegenheid om te zwemmen, te vissen, te varen, te zeilen en te windsurfen. Het Zuidlaardermeer wordt optimaal onderhouden. Onlangs is er veel geïnvesteerd in baggerwerkzaamheden en het herstellen en bevaarbaar maken van kanalen, bruggen en sluizen. Met een diepgang van 1.50 m. en ruim 2 m. in de vaargeul, is het 1 van de best bevaarbare meren in Noord-Nederland. Zo is en blijft het voor een grote groep watersporters toegankelijk. 

watersport 5.jpg

Bootje huren in Groningen

Heeft u geen eigen boot en wilt u toch graag het water op? Op meerdere plaatsen kan er een roei-, zeil-, of motorboot gehuurd worden maar ook een rondvaarttocht kan gemaakt worden en toont u de mooiste plekjes van het meer. Het meer is een goede uitvalsbasis voor een watersportvakantie op de Groninger kanalen, of voor een dagje winkelen met uw boot in hartje Groningen.

watersport 2.jpg

Turfvaart/toervaart - Opening Vaarverbinding Veendam
Op 8 mei 2009 was het zover. De vaarverbinding tussen Veendam en het Zuidlaardermeer is een feit. Watersporters kunnen nu vanaf het Zuidlaardermeer niet alleen meer richting Stadskanaal varen, maar ook naar Veendam. De route is afwisselend en geeft een goed beeld van het Groningse landschap. Dagtochten vanaf het Zuidlaardermeer richting Veendam en vervolgens via Winschoterdiep weer terug zijn nu goed mogelijk, waardoor de provincie Groningen opnieuw nog aantrekkelijker is geworden voor de watersporter.

Oost Groningen Route
De Oost Groningenroute is een tocht met veel afwisseling, rustige omgeving maar vooral met een ongekende schoonheid van de natuur in dit weidse landschap.

Drie Provinciënroute
De Drie Provinciënroute, die we elders ook tegen komen doet de stad Groningen aan. Zo zien we dat Groningen een prima watersportgebied is, dat de bootbezitter uit het drukke midden en westen van ons land veel rust en schoonheid kan bieden.